Songwritingproces - De 4 stappen van songwriting

Hoewel songwriting een creatief proces is waarbij veel verschillende elementen worden samengesmolten om een verhaal te vertellen, zijn er basis songwritingprocessen die veel songwriters gebruiken, zonder dat ze zich dat zelfs maar realiseren. Veel songwriters beginnen met een eenvoudig idee voor een liedje, een idee dat voortkomt uit de tekst of de melodie van het liedje zelf. De songwriter past dit basisidee vervolgens toe in hun songwritingproces. Terwijl de songwriter dit basisidee in het songwritingproces implementeert, begint hij het songwritingproces zelf te ontwikkelen. Hier zijn enkele van de belangrijkste stappen die songwriters moeten nemen tijdens het songwriting proces:

songwriting proces

Het songwriting proces begint met het brainstormen. Veel professionele songwriters kunnen je misschien niet alles uitleggen, maar ze hebben wel een goed songwritingproces dat voor hen goed werkt. Na verloop van tijd zullen de meeste van deze stappen die ze gebruiken om ideeën op te doen, betekenisvolle teksten te schrijven en memorabele melodieën te vormen, onbewust bij hen ingebakken raken. Hoewel dit geweldig kan zijn als het helpt om het songwriting proces te versnellen, kan het ook nadelig zijn voor de algehele kwaliteit van de song. Een songwriter moet zich richten op het zoveel mogelijk stroomlijnen van elk van deze vier processen.

Streamlining betekent dat je je richt op het vereenvoudigen van het songwritingproces door onnodige onderdelen of lagen tekst en melodie te verwijderen, zodat je je kunt richten op wat echt belangrijk is - de klank van de muziek. Dit betekent niet dat songwriters hun teksten en melodie moeten negeren - de twee delen van het songwritingproces zijn net zo belangrijk voor het songwritingproces als de muziek zelf. Teksten en melodieën moeten nog steeds op dezelfde manier worden ontwikkeld, maar songwriting-professionals kunnen bepaalde delen van het liedje weghalen die afsnijdende delen van het songwriting-proces zouden kunnen zijn, afhankelijk van hoe belangrijk elk deel is voor het liedje. Dit kan het verwijderen van vervelende delen van een lied omvatten, zoals vervelende achtergrondgeluiden, ongebruikte muzikale effecten, of andere elementen die het songwriting proces kunnen bemoeilijken.


Songwritingproces - De 4 stappen van songwriting