Wat is bladmuziek?

bladmuziek

Bladmuziek is eenvoudigweg een gedrukte of handgeschreven vorm van muzieknotatie die gebruik maakt van muzikale symbolen om de noten, ritmes of toonsoorthandtekening van een muziekstuk of liedje aan te duiden. Het merendeel van de bladmuziek, ook wel partituur genoemd, is afkomstig uit gedrukte boeken van voorgedrukte vellen papier, die later door musici en anderen werden gebruikt om vooraf geschreven stukken of composities te spelen. Bladmuziekbladen worden meestal gebruikt voor muziek en onderwijsdoeleinden in scholen en onderwijsinstellingen, maar ze zijn ook gebruikt in films, televisie en andere speelfilms. Vandaag de dag wordt bladmuziek nog steeds gebruikt voor muziekonderwijs en voor verschillende doeleinden buiten de onderwijsomgeving. De meeste bladmuziek kan worden verkregen zonder kosten door middel van een verscheidenheid van verkooppunten, zoals lokale, regionale en internationale scholen, bibliotheken, en de gemeenschap theaters. Sommige websites bieden ook bladmuziek, maar ze vereisen vaak een kleine vergoeding.

Muzieknotatie is onderverdeeld in twee grote categorieën die geschreven (genoteerde) en gedrukt (gedrukte) vormen van noot interpretatie. Bij gedrukte bladmuziek wordt de partituur weergegeven, terwijl bij gedrukte bladmuziek na elke noot gewoon een noot wordt weergegeven. Een gedrukte partituur kan worden vergeleken met een traditioneel boek waarin de naam van de componist, de naam van de uitvoerder, en andere verwante informatie wordt weergegeven. In het geval van gedrukte muzieknotaties worden de stukken gedrukt over gegraveerd papier op speciale schrijfbenodigdheden.

Er zijn veel overeenkomsten tussen bladmuziek en traditionele gedrukte bladmuziek. Zo bevatten beide soorten bladmuziek gewoonlijk de naam van de componist, de naam van de artiest en andere teksten of muziekgerelateerd materiaal. Ook bevatten beide soorten bladmuziek gewoonlijk een vermelding van het auteursrecht, een handtekening of naam van de auteur, en de datum of het nummer van de bladmuziek. Net als de traditionele gedrukte versies van populaire muziek, kan bladmuziek partituren bevatten met begeleidingen, solos, duetten, passages, of andere vormen van combinatie.


Wat is bladmuziek?